Ja wymieniam na takie 'gumy' - polecam
[O2] Sposób na tańszą wymianę wycieraczek
Zwiń
X
-
Zaciski za wąskie
Do swojej O2 kupiłem w ASO VV komplety o podanych w wątku numerach i końcówki była za wąskie. Na 4, zniszczyłem przy zdejmowaniu jedną. Szwagier ma seata i złapałem oryginalne które wymieniał. Wziął mnie chyba za biedaka , ale wyjaśniłem mu ten patent. Mam teraz 3 końcówki w zapasie ^^. Latam na gumkach już 1,5 roku i zbierają idealnie. Brak pisków od początku. Jak picuję moją O2 to staram się nakładać niewidzialną wycieraczkę (rain x). Może przedłuża żywotność wycieraczek. Napiszę za pół roku
Komentarz
-
-
Wczoraj kupiłem nowe gumki koszt dokładny to 24.67pln/szt. W opakowaniu są 2 końcówki, wąska i szersza. Wszystko idealnie pasuje.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
pawel_m8110, dokładnie numer części biorę zawsze z tego postu. Kupuje w aso Skody na Modlińskej.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gradekpawel_m8110 przecież jest wszystko na pierwszej stronie.
Nr gum 1K0 955 429 B. Dostępne w każdym ASO. ETKA nie podaje dla Skody, bo to gumy wg nr VW.
Komentarz
-
-
Ja kupilem te co wrzucil tomekdwk, na poprzedniej stronie i jest miod malina. Pierwszy dzien pohalasowaly troche, ale juz od nastepnego jest idealnie. I to wszystko za 9 zlBudowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Tak apropo tych wpisów, co to po miesiącu zaczynają się robić smugi - nie wiem, jakiego płynu używacie, ale jak najtańszego dziadostwa z biedronki czy innego hipermarketu, to każda wycieraczka będzie smużyła. Raz kupiłem płyn zimowy w biedrze, bo wszyscy tak zachwalali, że niby nie drogi, a bardzo dobry, chyba nawet nie wlałem całego tylko wyrzuciłem, takie dziadostwo.
A ktoś podpowie, jakim patentem rozebrał tylną wycieraczkę? Podważyć, na siłę? Mam jeszcze gumy z promocji za 6 zeta, w sumie do roboty kupiłem, ale na tylną powinny styknąć :lol:
[ Dodano: Pon 10 Paź, 16 21:10 ]
Ponieważ sam się za to zabrałem, bo już dostawałem nerwicy z tą wycieraczką, postanowiłem się podzielić doświadczeniem. Generalnie, nie ma nic trudnego w wymianie gumy z tyłu i wbrew pozorom, nie trzeba niczego łamać.
1. Mamy wycieraczkę w ręku, ściągamy nie wiem jak to nazwać, osłonę zaczepu. Teoretycznie nie jest to konieczne, ale na pewno ułatwi wyciągnięcie starej gumy, która pod wpływem czasu trzyma się jakby była przyklejona (chyba, że faktycznie tak jest). Wystarczy odgiąć dwa plastikowe haczyki i przesunąć całą osłonę. Fot. 1.
2. Ściągamy plastikowe końcówki, tutaj potrzebne nam będą kombinerki, ściskamy śmiało dwie prowadnice (guma wycieraczki jest między nimi), przez to zatrzaski puszczają i plastik łatwo schodzi. Oczywiście trzeba jedną reką to ścisnąć i w tym samym czasie drugą próbować to zdjąć. Fot. 2.
3. Teraz pozostaje tylko wyciągnąć starą gumę ze środkowego uchwytu. Tutaj już trzeba się trochę posiłować, pokombinować. Ja pierw próbowałem kombinerkami, potem trochę pokroiłem gumę, ostatecznie udało mi się ją siłą wydłubać.
4. Dalej już z górki, przycinamy nową gumę na 40cm (chyba lepiej, żeby nie było za dużo, bo wydaje mi się, że później może być problem ze zdjęciem tych plastikowych końcówek z pkt. 2). Wkładamy dwie metalowe prowadnice do środkowego uchwytu, od razu dokładnie nacięciami w odpowiednie miejsca, w tym momencie ja śrubokrętem starałem się to maksymalnie docisnąć rozpychając je od środka. Należy pamiętać, żeby metalowe elementy były odgięte w stronę szyby, czyli przeciwną do samego uchwytu! Wsuwamy nową gumkę, zakładamy końcówki, osłonę zaczepu (pasuje tylko w jedną stronę, także jak wsadzimy na odwrót, to po prostu nie wejdzie na swoje miejsce). Voilà.
Roboty faktycznie znacznie więcej, niż z przodem, ale drugi raz jak będę to robił to na pewno zmieszczę się w 10 minutach. Inna sprawa, że jak guma nie będzie trzymała tak samo jak poprzednio, to na kolejny raz powinno wystarczyć samo zdjęcie jednej końcówki, bez rozbierania całego pióra!
Komentarz
-
Komentarz